کد مطلب:579 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:267

قوانین و مقررات دولتی - کار در مؤسسات دولتی
س 1969: آیا برپایی نماز جماعت توسط كارمندان در ساعات رسمی كار جایز است؟ و بر فرض عدم جواز، اگر ملتزم شوند كه بعد از پایان ساعات رسمی، آن مقدار وقتی را كه به نماز خواندن اختصاص داده اند جبران كنند، آیا در این صورت، اقامه نماز در ساعات رسمی كار برای آنان جایز است؟





با توجه به اهمیّت خاص نمازهای یومیه و تأكید زیادی كه بر اقامه نماز در اول وقت شده است و با توجه به فضیلت نماز جماعت، مناسب است كارمندان روشی را اتخاذ كنند كه بتوانند در خلال ساعات كار اداری نماز واجب را بطور جماعت در اول وقت و در كمترین زمان بخوانند، ولی باید بگونه ای مقدمات این كار را فراهم كنند كه نماز جماعت در اول وقت بهانه و وسیله ای برای به تأخیر انداختن كارهای مراجعه كنندگان نشود.





س 1970: در بعضی از مراكز تعلیم و تربیت مشاهده می شود كه معلّم یا مدیری كه كارمند یكی از بخشهای اداری است، با موافقت مسئول اداری مستقیم خود در ساعات رسمی كارش مبادرت به تدریس در مدارس دیگر می كند و علاوه برحقوق ماهانه خود، اجرت این تدریس را هم دریافت می كند، آیا این كار و گرفتن اجرت در برابر آن جایز است؟





موافقت مسئول مستقیم كارمند با تدریس او در اثناء ساعات رسمی كارش، تابع حدود اختیارات قانونی فرد مسئول است، ولی با این فرض كه كارمند دولت در برابر ساعات رسمی كارش هر ماه حقوق دریافت می كند، حق ندارد در برابر تدریس در مدارس دیگر در همان ساعات رسمی كارش حقوق دیگری دریافت نماید.





س 1971: باتوجه به اینكه ساعات رسمی كار ممكن است حتّی تاساعت 2/30 طول بكشد، خوردن یك وعده غذا در اثناء كار در اداره چه حكمی دارد؟





اگر وقت زیادی نگیرد و منجر به تعطیلی كار اداری نشود، اشكال ندارد.





س 1972: اگر كارمند در محل كار خود در اداره، ساعات بیكاری زیادی داشته باشد و مجاز نباشد كه در این ساعات در بخشهای دیگر كار نماید، آیا جایز است در اوقات بیكاری كارهای شخصی مربوط به خودش را انجام دهد؟





اقدام به انجام كارهای شخصی در اثناء كار در محل كار، تابع مقررات و اجازه قانونی مسئول مربوطه است.





س 1973: آیا جایز است كارمندان در اداره ها و مؤسسات دولتی اقامه نماز جماعت داشته و یا مجالس عزاداری بر پا كنند؟





اقامه نماز و بیان احكام و معارف و امثال آن در هنگام اجتماع برای نماز درخصوص ماه مبارك رمضان و سایر ایّام الله مانع ندارد، مشروط بر اینكه حقوق مراجعین تضییع نشود.





س 1974: ما در یك مؤسسه نظامی كار می كنیم و محل كارمان در دو مكان جداگانه است و بعضی از برادران در مسیر رفتن از یك مكان به مكان دیگر كارهای شخصی انجام می دهند كه وقت زیادی می گیرد، آیا برای انجام این كارها باید اجازه گرفت یا خیر؟





اشتغال به انجام كارهای شخصی در ساعات رسمی مقرر برای كار، احتیاج به اجازه مسئول بالاتر، كه این حق را داشته باشد، دارد.





س 1975: در نزدیكی اداره ما مسجدی وجود دارد، آیا جایز است در اثناء ساعات رسمی كار برای شركت در نماز جماعت به آنجا برویم؟





خارج شدن از اداره برای رفتن به مسجد جهت شركت در نماز جماعت در اول وقت، در صورتی كه نماز جماعت در خود اداره بر پا نشود، اشكال ندارد، ولی باید مقدمات نماز به گونه ای فراهم شود كه مدت غیبت از اداره در ساعات رسمی كار برای اداء فریضه نماز جماعت، كاملا كاهش پیدا كند.





س 1976: اگر كارمندی هر ماه در حدود سی یا چهل ساعت در اداره اضافه كاری نماید، آیا جایز است مسئول اداره برای تشویق كارمندان ساعات اضافه كاری آنان را دوبرابر حساب كند، مثلا هر ماه برای آنان صد و بیست ساعت محاسبه كند؟ و در صورتی كه اشكال داشته باشد، اجرتی كه برای اضافه كاری های قبلی گرفته شده چه حكمی دارد؟





نوشتن گزارشهای غیرواقعی و دریافت پول در برابر ساعات اضافه ای كه كاری در آنها انجام نشده جایز نیست و واجب است پولهای اضافه ای كه كارمند مستحق دریافت آنها نبوده، بازگردانده شود، ولی اگر قانونی وجود داشته باشد كه به مسئول اداره اجازه دهد تا ساعات اضافه كاری كارمندی را كه اضافه كاری انجام داده، دو برابر نماید جایز است این كار را انجام دهد و در این صورت دریافت اجرت توسط كارمند طبق گزارشی كه مسئول اداره از ساعات اضافه كاری او نوشته، جایز است.